70 милиона лева за нови училища и забавачки в страната

70 милиона лева се заделят в бюджета на Министерството на образованието за строеж на нови детски градини и на училища, както и за доизграждане на училища. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в рамките на конференция „Компетентно базирано образование и педагогика на 21-ви век”, проведена в ПУ „П. Хилендарски” в Пловдив.

Той уточни, че сумата от 70 милиона лева е вече планирана за следващата бюджетна година, като се надява средства в същия размер да бъдат утвърдени и за 3-годишната програма. Парите са за цялата страна и все още не са разпределени. „Надявам се тук, в Пловдив, да има достатъчно средства за изграждане на поне едно ново училище”, уточни той. Вълчев уточни, че ще настоява, освен в Пловдив, да има финансиране за строителство на нови училища и във Варна, и в Бургас, като отделно ще са детските градини. „Всъщност недостиг има вече не в детските градини, а в яслите и училищна инфраструктура“, каза той.

По думите му най-голям проблем с базата има в София, Пловдив, Варна и Бургас. „. В останалите градове проблемът е значително по-малък, а в Сливенско имаме села с над 500 деца и ученици, за които няма достатъчно база – детски градини и училища. Т.е. в тези четири града и област Сливен ще бъдат насочени най-много средства“, уточни министърът. Според Красимир Вълчев не трябва да се пренебрегва и фактът, че трябва да се премине към едносменен режим на учене, тъй като проучвания показали, че условията за учене били по-добри при едносменен, отколкото при режим на две смени. „Все повече проучвания показват, че когато децата започват учебния процес по-късно, са по-малко демотивирани да учат, мозъкът им работи по-добре. А в някои училища, в които учат деца от уязвими групи и работят на една смяна и са качили началния час, са повишили посещаемостта на децата“, заяви още министърът на образованието.

10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за национални програми в системата на висшето образование, съобщи още Вълчев. По думите му ще бъдат предвидени средства за практика на завършващите с педагогическа правоспособност и за т.нар. базови училища, както и за други програми. „Тяхната цел е да бъдат гъвкав инструмент, с който да накараме ВУЗ-овете да разработят конкретни политики или да ги насочат към конкретни дейности. С тези национални програми ще стимулираме висшите училища да променят учебните програми, особено в професионалните направления”, заяви той. Министърът на образованието за пореден път подчерта, че е важно как образованието прави прехода към 21-ви век. Този преход трябва да премине през промяна на учебните програми, компетентностния подход, както и през методите на преподаване.

Самото преподаване трябва да е по-интердисциплинарно, в по-голяма степен да провокира интереса на учениците, минава през изпитните програми и материали, за какво изпитваме учениците, обясни Вълчев.

„Освен базовите компетентности на бъдещите учители, ще се добавят още предприемачески, граждански, обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност. Предполага се, че сегашните ученици ще активни на пазара на труда през следващите 40-50 години и ще им се налага да работят с машини, затова трябва да бъдат подготвени”, каза още той.

Част от парите за програми ще се пренасочат към допълнителни стипендии за най-добрите ученици. Това са 10-те% от младежите младежи с най-добри резултати от матурите, които впоследствие учат педагогически и някои от инженерните специалности, към които няма интерес, но има нужда от кадри. Според него директорите трябва да стимулират креативните учители. „Ние също ще ги стимулираме с всички мерки и инструменти. Сега направихме награда за креативни учители на училищно, областно и национално ниво. Не можем да отличим всички, но целта е да спомогнем това да се наложи като доминираща култура. Това е преходът, който правят образователните системи от 20 към 21 век”, заяви Красимир Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *