Македонското правителство въвежда прогресивен данък върху доходите

Македонското правителство въвежда прогресивен данък върху доходите, съобщи министърът на финансите Драган Тевдовски, цитиран от агенция МИА. 90 000 динара е прагът, над който ще има допълнителен данък от 8 процента.

Министър Тевдовски представи вчера данъчна реформа, като заяви, че повечето граждани ще плащат същия размер данъци, както досега, а увеличеният данък ще засегне само един процент от населението, чиито доходи надхвърлят сумата от 90 000 динара.

През 2017 г. един процент от гражданите на Р Македония са печелили 4 486 евро средно на месец, което е 14,4 пъти повече от скромния национален доход. Това прави Република Македония една от страните в Европа с най-силно изразено неравенство по отношение на доходите.

„Ние дадохме нашата дума“, каза финансовият министър и припомни, че правителството е обещало по време на предизборната кампания да въведе справедлива данъчна система. По думите му най-успешните икономики в света разчитат на справедлива данъчна система, особено в Европа и САЩ. Говорейки за съседните държави, Драган Тевдовски каза, че Албания е заменила плоския данък с прогресивно данъчно облагане през 2014 г.

Финансовият министър съобщи също, че нараства сумата, която подлежи на данъчно облагане, от 7500 динара на 8000 динара, за да може хората с ниски доходи да ползват данъчни облекчения.

Очаква се реформата да донесе допълнителни 25 милиона евро за борба с бедността, отбелязва МИА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *