Китай: Коронавирусът не е лабораторно създаден

Теорията, че коронавирус пандемията е причинена от пускането на SARS-COV-2 от лаборатория в град Ухан, е лъжа. Това заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин, цитиран от ТАСС.

„Всички знаят за т. нар. теория за изпускане на вируса от лабораторията в град Ухан, където е бил изкуствено създаден. Почти всички световни учени и експерти в областта на контрола на заболяванията, я разкритикуваха“, подчерта дипломатът.

Американските медии посетиха и Института по вирусология в Ухан, където бяха информирани от професионална гледна точка за реалното състояние на нещата, добави още Хуа Чунин.

По думите ѝ китайските журналисти многократно са цитирали факти и цифри, опровергаващи подобни твърдения.

Версията за „пускането“ на вируса беше лансирана от Матю Потинджър, заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Господин Потинджър, който е високопоставен служител в правителството на Съединените щати, продължава да повтаря тази лъжа и клевета. Надявам се, че американската страна ще внесе яснота дали това изказване е негово лично мнение или официална позиция на САЩ“, каза още дипломатът.

Миналата седмица The Daily Mail публикува изявление на Потинджър, в което той се позовава на разузнавателна информация относно вероятната причина за изпускането на SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан.

През месец май Доналд Тръмп допусна вероятността новият коронавирус да е „напуснал“ Института по вирусология в Ухан заради некомпетентност на персонала. Тогава говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че предположението не съответства на действителността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *