Руски имунолог разкрива как да не се заразим ако един от членовете на семейството е болен от коронавирус

COVID-19, установен при един член на семейството, не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за руското радио „Спутник“ алергологът-имунолог Владимир Болибок, пише БГНЕС.

„Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да седи в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се използват само след дезинфекция. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

„В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирусна инфекция, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има хора, чиято имунна система не работи много добре – те имат различни прояви на заболяването. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол“, каза Болибок.

Според лекаря, дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава 100 процента вероятност всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само всички да се придържат към прости предпазни правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *