От „Дондуков“ 2 отрекоха президентът да е имал контакт със заразен с коронаворус

Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в отговор на отправени въпроси от страна на медиите. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, посочват още от „Дондуков“ 2.

Днес естонският държавен глава Керсти Калюлайд обяви в профила си във Фейсбук, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. Това, по думите ѝ, е причината визитата на българския президент в Естония да бъде прекратена.

Керсти Калюлайд съобщава и че Радев не е посетил официалната вечеря, планирана вчера след срещата на инициативата „Три морета“.

„Срещата на върха на инициативата „Три морета“, провела се вчера, може да се счита за успешна. Имахме и много бизнес разговори с президента на България Румен Радев и Естония предаде организацията на следващата среща на върха на България. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, тъй като вчера следобед стана ясно, че президентът Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След като информацията достигна до Естония, бяха предприети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана е хотела. Ето защо българският държавен глава не присъства и на вчерашната вечеря на инициативата „Три морета“. Говорих с президента Радев по телефона тази сутрин и се съгласихме, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, посочва естонският президент в социалната мрежа.

Официалната визита не започна тази сутрин, както беше планирано – с двустранни и пленарни разговори и срещи на президента с премиера Ратас и с председателя естонския парламент.

От прессекретариата на държавния глава преди обяд съобщиха, че „предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *