Само 17 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

0 лева за чадър и шезлонг по морето тази година. Това обещаха концесионерите на 17 от родните плажове. Други пък ще ги отдават на символични цени, предава NOVA.

Тарифите бяха обявени, след като този следобед изтече срока, който концесионерите имаха да представят новите си планове спрямо кризисната ситуация. Изискването беше таксите да са минимум на половина спрямо миналогодишните.

От 132 плажа, които са със сключени договори за концесия и наем с Министерството на туризма, на 17 от тях ползването на чадъри и шезлонги ще е напълно безплатно. С нулеви цени са Обзор-юг, Елените, Ахелой, Каваци-север, Каваци-юг, ММЦ Приморско, Царево-централен. Останалите ще бъдат с цени между левче и 5 лева за брой чадър или брой шезлонг.
vesti.bg

Плажовете, на които чадъри и шезлонги ще се дават без пари, са основно по Южното Черноморие. Все пак повечето концсионери са избрали да обявят цени, дори и намалени наполовина.
„В Златни пясъци например ще бъде на 2 лева, което е едно от най-сериозните намаления за национален курорт, на Слънчев бряг навсякъде цените ще бъдат по 4 лева, и на Южен, и на Северен, и на Централен, на Албена – 1 лев, Равдите ще бъдат по 2 лева.Б алчик има със 1,50, Созопол са между 3,50 и 4 лева“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Обобщението – най-ниската цена, която ще плащаме за чадър по родното черноморие е левче, а най-високата – 5 лева „Цените наистина са доста намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса, както на българския турист, така и разбира се, когато говорим за записванията пред туроператорите“, каза още Ангелкова.

„Това лято тук, на този плаж, цената ми по договор е 10 лева чадър и 10 лева шезлонг. Аз съм отправил предложение 50% намаление т.е. цената на чадър и шезлонг ще бъде 5 лева чадър и 5 лева шезлонг“, коментира Николай Димитров- концесионер плаж „Крайморие“.

Концесионерите обаче настояват да разберат как ще бъдат компенсирани за отстъпките, които правят „До 30 май трябва да изпратя уведомление, на база на предложенията, за реципрочното намаление съответно на концесионното, наемното възнаграждение на база на специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет“, заяви Николина Ангелкова.

Сумите, внесени авансово от концесионерите по договорите, ще бъдат прехвърлени за следващата година. Предвидена е глоба в рaзмeр нa 50 000 лв. за фирмите, кoитo нe изпълнят зaдължeниятa cи. При повторно нaрушeниe глобата е 100 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *