Мутафчийски: Втори пик на коронавируса в България

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболеваемостта намаля и в последно време пак се „катерим”, коментира в „Неделята на NOVA” началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът не е на ниво.

„Това бяха полумерки, които полу се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън”, заяви Мутафчийски.

„За парковете винаги съм казвал, че не са животоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата”, предупреди началникът на Националния оперативен щаб.

Той посочи, че е изтрил електронната си поща, защо е станал обект на онлайн тормоз.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не”, каза Мутафчийски.

„Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно”, възмути се ген. Мутафчийски.

Той обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър за края на май.

„Нужна е подготовка. Представили сме два варианта – или започват най-малките или започват най-големите, защото трябва да се явят на матури”, каза ген. Мутафчийски и добави, че има предписания към училищата, които се прилагат на Запад, но в България са неизпълними, като това чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.

„Едно нещо е абсолютна истина, животът не може да спре. И понеже не се вижда краят на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус”, смята ген. Мутафчийски.

Той предупреди, че се очаква много по-тежка втора вълна на епидемията от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *