МС одобри извънредни мерки за засегнатите от коронавируса райони у нас

Министерският съвет забрани на извънредно правителствено заседание износа на маски и защитни обекла заради коронавируса. Решението е във връзка с откритите и потвърдени 4 случая на заразата в Габрово и Плевен. „МВР и ДАНС да използват своите сили срещу спекулата и възникването на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават“, призова премиерът Бойко Борисов.

Кабинетът реши още Министерството на здравеопазването да обезпечи, където е необходимо, всички с маски и защитни облекла, а болниците, които имат нужда от това, да бъдат оборудвани с нови легла.

Правителството реши още Министерство на здравеопазването да издаде заповед за специален режим на болниците в Плевен и Габрово заради коронавируса.

Правителството отмени и всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна.

Министърът на културата Боил Банов обаче допълни предложението и поиска да се разшири обхвата за цялата страната. „Не от гледна точка на създаване на паника, но все пак 400-500 души на затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям“, коментира министърът.

Всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата. Това беше предложено от Кризисния щаб за борба с коронавируса и след това гласувано от Министерски съвет. В това число влизат и мачовете в Първа и Втора лига на България, като за тях бе подчертано, че трябва да се играят без публика.

„Затваряйте всичко“, заяви Бойко Борисов по време на заседанието на МС. „Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата“, каза още Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *