Макрон с изказване за „българските и украинските банди“, София и Киев реагираха

„Изразяваме недоумение от изказването на френския президент, че предпочита мигранти, вместо незаконни каналджии от България. Не разбираме причината, още повече че френските власти не са сигнализирали за подобни проблеми. Има сътрудничество. Ние сме реагирали веднага. Още в понеделник ще се иска информация какви точно български каналджийски групи се има предвид“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след интервюто, което Макрон даде за крайнодясно списание във Франция, в което казва, че предпочита мигранти от Кот д’Ивоар и Гвинея пред българските и украинските банди.

Преводът за банди бе първоначален. По-скоро става дума за незаконни каналджии.

Захариева обясни, че в понеделник ще има среща с френския посланик у нас, а българският посланик в Париж ще поиска информация също. ​Протестна нота ще бъде връчена и от българския посланик в Париж Ангел Чолаков.

„Ако думите са извадени от контекста, ще имаме информация“, каза тя.

„Между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук“, каза тя.

Пред крайнодясното сп. Valeurs Actuelles Макрон каза, че „той като президент предпочита легалните мигранти от Гвинея или Кот д’Ивоар … вместо нелегалните украински или български банди“. Той говори за икономическите мигранти, които е добре да заемат свободни работни места.

Той казва, че „предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“.

Интервюто му предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник „L’observateur“ подчертава, че „за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия“.

Сп. „Marianne“ се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. „С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница“, пише от своя страна в. „Liberation“. Остри коментари има и във вестниците Le Parisien и Le Figaro.

Правителствени източници защитават интервюто пред крайнодясното списание с аргумента, че трябвало да се разговаря с всички французи през всички медии.

Дебатът във Франция за миграцията и исляма се поднови заради разгорелия се отново спор около носенето на забрадките като религиозен символ.

Във Facebook вицепремиерът Красимир Каракачанов осъди изказването на Макрон, че предпочита мигранти от Африка пред български и украински банди. Според него, изказването е поредната проява на политическа арогантност и високомерие. Каракачанов допълва, че подобно поведение е недопустимо.

Украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко.

„По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрона, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *