Британските депутати отхвърлиха отново сделката за Брекзит

Британските депутати отхвърлиха сделката за Брекзит, договорена между Тереза Мей и Брюксел.

Срещу сделката гласуваха 391 депутати. За сделката на Мей гласуваха 242 депутати, предаде БиБиСи (BBC). Британската медия отбелязва, че сега поражението е по-малко в сравнение с първото гласуване през януари.

Премиерът Тереза Мей заяви, че утре предстои депутатите да гласуват дали Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март без сделка. Ако и този вот не успее, тогава в четвъртък ще гласуват за отлагане на Брекзит.

Удължаване на преговорния период за Брекзит ще даде на Европейския съюз контрола върху процеса по напускане на блока, каза днес пред британския парламент премиерът Тереза Мей.

„Това няма да промени дебата или въпросите, които трябва да бъдат уредени – само ще предаде контрола на Европейския съюз“, каза Мей по повод евентуалното отлагане на Брекзита.

„Това може да означава Брекзит, какъвто не отговаря на очакванията на тези, гласували за напускане, или дори втори референдум“, заяви тя.

Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент. Това предупреди по-рано Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия, предадоха световните агенции.

Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС, коментира Барние в Туитър.

Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *