Все по-нисък вот на доверие за Макрон

Френският президент Еманюел Макрон все по-често се възприема от своите сънародници като авторитарен и надменен лидер. Това показва допитване на социологическата агенция „Елаб“, направено по поръчка на телевизия BFM.

Едновременно с това, гражданите смятат Макрон за по-динамичен и смел, отколкото през декември миналата година. В анкетата, проведена от 29 до 30 януари, са участвали 1000 френски граждани на възраст над 18 години, предаде БГНЕС. Макрон обяви, че сделката за Brexit не подлежи на предоговаряне Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че сделката за Brexit „не подлежи на преразглеждане“ и че тя е &bd… Прочети повече „Началото на големите национални дебати, а също така неговото присъствие на няколко дискусии с кметовете на градове и обикновените граждани, изглежда, са променили показателите“, се казва в изследването. Според авторите му, сега общественото възприемане на Макрон се доближава до нивата от октомври 2018 г., т.е. преди избухването на кризата, предизвикана от протестите на „жълтите жилетки“. 70% от французите отбелязват, че Макрон е по-динамичен, което е ръст от 13 процентни пункта. В това, че е станал по-смел вярват 57%.

Броят на симпатизиращите му се е увеличил за сметка на привържениците на опозиционните лидери Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон. Незначителен ръст се наблюдава по параметри, като искреност, честност, способност да постига резултати. Всички те се намират на нива между 31% и 35%. Но повечето французи виждат в Макрон повече негативните му черти. 76% го наричат надменен /ръст от 5 процентни пункта в сравнение с декемврийското проучване/, 78% – авторитарен /ръст от 5 п.п./. Само 20% смятат, че той може да обедини Франция /спад с 1 п.п./ Макар авторите на изследването да посочват, че участието на Макрон в националните дебати е една от причините за подобряването на неговия имидж, 66% от анкетираните смятат, че неговото участие в тях не е свидетелство за промяната на неговия стил и методи на управление. 48% от запитаните не са избрали нито едно от предложените положителни качества на Макрон, а 8% са открили само негативни черти. Едни от най-често звучащите обвинения по адрес на стопанина на Елисейския дворец са „откъсване от реалността“/51%/ и политическа „подкрепа за най-богатите“ /47%/. В сравнение с април миналата година броят на съмняващите се, че президентът се интересува от ежедневните проблеми на французите е скочил с 19 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *