Посещаемостта на Лувъра се увеличила и с помощта на Бионсе и Джей Зи

Музикален видеоклип на американските изпълнители Бионсе и Джей Зи също е допринесъл за рекорда по посещаемост от 10,2 милиона души, поставен през миналата година от Лувъра, предава Ройтерс.

Това е най-доброто постижение в музейното дело по света за всички времена. Управата на Лувъра оцени по достойнство реакцията на публиката, след като американската поп прима Бионсе и нейният съпруг Джей Зи заснеха видеото си „APES**T“ пред Джокондата, пред Венера Милоска и други шедьоври, изложени в музея. Клипът им е бил гледан около 150 милиона пъти в Ютюб.

„Приятно ни е, че тези съвременни американски творци бяха привлечени от нашия музей, от археологията и живописта!“, заяви директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Предишният рекорд, поставен от музея, датираше от 2012-а, когато привлече за една година 9,7 милиона души. Три четвърти от посетителите на Лувъра са чужденци, като средно 1,5 милиона от тях са американци, и 1 милион – китайски туристи.

Кралският дворец Лувър е превърнат в музей през 1793 година. Първата изложба се е състояла от 537 картини и 124 други произведения на изкуството, събирани от френските монарси. Днес Лувърът е един от най-големите музеи в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *