Тереза Мей изясни кога ще е гласуването по сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей съобщи в парламента, че дебатите по нейната сделка за Брекзит ще бъдат подновени на 7 януари, понеделник, а гласуването ще се състои следващата седмица, съобщава БНР.

Преди началото на сесията в парламента лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин се бе заканил да поиска вот на недоверие в премиера, ако тя не представи дата за гласуването на сделката.

На 11 декември Тереза Мей прекрати дебатите и отложи вота без консултация с депутатите и замина за Брюксел в опит да получи гаранции от ЕС за „предпазния механизъм“ за ирландската граница, така че да спечели повече депутати на нейна страна. Днес Мей се яви в Камарата на общините, за да заяви отново, че нейната сделка няма алтернатива, и изтъкна, че идеята за повеждане на нов референдум е несъстоятелна, защото ще бъдат излъгани милионите британци, гласували през 2016 година за излизане от ЕС.

С нетърпение се очакваше каква ще бъде реакцията на премиера след заканата на Корбин за вот на недоверие, ако няма дата за гласуването на нейната сделка. Макар и да не посочи конкретна дата, от думите на Мей стана ясно, че вотът ще бъде през седмицата, започваща на 14 януари. За Корбин остана утехата, че поне е ускорил вота: „Позор е, че месец ще бъда загубен след като трябваше да гласуваме на 11 декември. Не може да има по-нататъшни опити за измъкване на това правителство от отговорностите му пред парламента“, заяви лидерът на лейбъристите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *