Анегрет Крамп-Каренбауер заема мястото на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за наследник на Ангела Меркел начело на Християндемократичния съюз.

Тя излезе на балотаж срещу Фридрих Мерц и го победи с 517 срещу 482 гласа.

Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер след края на мандата ѝ през 2021 г. Тогава тя обяви, че няма да участва и в надпреварата за лидер на партията.

Очакванията са именно победителят в надпреварата за лидер да е и бъдещият кандидат за канцлер на партията.

56-годишната Крамп-Каренбауер е първата жена премиер на провинция Саарланд, а през последната година заема поста на генералния секретар на партията.

Крамп-Каренбауер се смята за протеже на Меркел и според експерти изборът ѝ за лидер няма да доведе до големи промени в политиката на партията.

Все пак обаче се очаква тя да направи някои промени. В ръцете ѝ до известна степен е бъдещето на коалицията с ХСС и социалистите. Рейтингът и на трите партии пада, а сред съюзниците се чуват гласове за напускане на коалицията, която според тях ще разреши проблема с ниските рейтинги заради политиката за мигрантите.
По време на предизборната кампания АКК, както я наричат, опита да остави настрана имиджа на „мини Меркел“. Един от въпросите, по които мненията им с германския канцлер се различават, е позицията към Русия.

Според Крамп-Каренбауер Германия трябва да има по-твърда позиция към Русия във връзка със задържаните украински кораби. Тя иска и преразглеждане на отношението към газопровода „Северен поток 2“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *