Борисов: Вървим в посока “Български поток”

Вървим в посока на така наречения „Български поток” на територията на България, заяви при завръщането си от Мароко премиерът Бойко Борисов по повод информацията, че втората тръба на „Турски поток” ще мине през България.

„Много е направено от министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев много активнно работи в тази посока, както и „Булгартансгаз”. Досега всички условия бяха необвързващи, сега отиваме на трета фаза. Сега държавният регулатор трябва да одобри предложението ни, в третата фаза – който резервира капацитет – това е реално взетото решение. Това трябва да стане в началото на декември”, отбеляза още премиерът Борисов.

На въпрос кога е реалистично да стъпи на българска територия газ, Борисов обясни, че става въпрос за изграждането на втората тръба , която идва от Русия. Тръбата по досегашните планове минава през село Лозенец в Странджа. Това е реверсивната ни връзка от Турция.

Според Борисов продължаването на „Турски поток” през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия.

„Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа”, допълни Борисов. Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. Продължаването на втората тръба на „Турски поток” през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб „Балкан“, него ще го купуват, добави Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *