Даниел Коен: Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства

Към момента има някои държави, които са много напреднали и развиват средства за киберофанзива, но и киберотбрана. Бих казал, че елитът в тази сфера са САЩ, Русия, Китай, Франция, Обединеното кралство и Израел. Това каза Даниел Коен от Института за изследвания на националната сигурност на Израел

Според мен, ако се стигне до кибервойна, някоя от тях ще победи, като може да изключи критична инфраструктура на другия край на света. Вече видяхме пример за това от руснаците срещу украинците, как прекъсват тока например. А ако става дума за виртуална война в по-широк смисъл, там вече е друго. Не мисля, че може да се причинят големи щети само с фалшиви новини. Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства, но има държави със способността да навредят, използвайки киберсредства, каза още той пред bTV.

Той коментира влиянието на фалшивите новини:Днес много се говори за това как ни влияят фалшивите новини. Имат ли потенциала да променят нагласите и да повлияват на мисленето на хората? Аз бих казал, че ако са само фалшиви новини, влизащи през основните ви профили в социалните мрежи, ще бъде един вид ехо, глъхнещо в хода на останалите новини. Но, когато е интегрирано в кампания с други средства на кибервойните, тогава се получава ефектът на колелото. Задвижва се колелото на мислене на хората и то се използва за повлияване на избори, например.

Експертът разкри и в колко държави се използват „кибервойски“: Неотдавнашно проучване на Оксфордския институт по интернет, който проследи миналата година 28 държави, разработили собственq да ги наречем центрове за киберуправление. Преди няколко месеца отново проведоха проучване и установиха скок от 28 на 48 държави, които използват „кибервойски“ в социалните мрежи, някои от тях с по-малки „ферми“, а други имат голям технически потенциал за киберманипулации. 48 държави, хиляди хора, работещи в тази индустрия, милиони долари, инвестирани от държавите за развиване на подобни „войски“, но и малки частни компании и големи играчи. Стана голяма индустрия с много пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *