Съдията, която възропта срещу задкулисното кадруване в съдебния съвет, е номинирана за зам.-шеф на ВКС

ъдията от Върховния касационен съд Галина Захарова е предложена за заместник-председател на върховната инстанция на мястото на избраната за член на Конституционния съд Павлина Панова. Предложението, направено от председателя Лозан Панов, е било подкрепено почти единодушно от общото събрание на съдиите във ВКС – 60 гласа от 61 гласували съдии, съобщиха от институцията. Предстои номинацията да бъде внесена в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

 

„Една луксозна кандидатура – това е Галина Захарова, когато говорим за пост, за който се изисква абсолютна почтеност и компетентност“ – така коментира номинацията бивш член на ВСС, който е работил заедно с нея в кадровия орган в периода 2007 – 2012 г. През 2011 г. Захарова заедно със съдията Капка Костова подадоха оставка като членове на Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу лобизма при избора на близката на семейството на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд, въпреки данните за конфликт на интереси на Янева при решаване на дела и съмненията за съответствието на професионалния й стаж с изискванията на закона.

 

Предстои предложението Галина Захарова да бъде назначена за зам.-председател на ВКС да бъде разгледано от Съдийската колегия на ВСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *