Единствената западна авиокомпания, ползваща руски самолети „Сухой“, се отказа от тях

Белгийският национален авиопревозвач „Брасълс еърлайнс“ (Brussels Airlines) се отказа да използва наетите временно четири самолета „Сухой“ (SSJ100), съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че руските машини са създавали затруднения в изпълнението на полетите по разписание заради чести повреди и липса на части. Белгийските авиолинии са прекратили договора за наем, сключен с ирландския собственик на самолетите „СитиДжет“ (CityJet), и са наели от същата фирма самолети на канадския производител „Бомбардие“ (Bombardier CRJ-900).

Белгийската авиокомпания бе единственият западен превозвач, изпълнявал редовни полети с машините на „Сухой“. Руските самолети от тази марка полетяха в началото на десетилетието с двигатели, разработени съвместно от Франция и Русия.

В разработката на самолетите участваха близо 30 международни дружества.

„Сухой Суперджет“, както е известен моделът, бе вторият самолет руско производство, включван в работата на западна авиокомпания. През 70-те години на миналия век самолети Як-40, произведени в СССР, изпълняваха няколко години полети за авиокомпании в Италия и Гърция. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *