Разхлабват мерките срещу коронаворуса

Ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 31 март, съобщи днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Те ще включват връщането на децата в детските градини от началото на следващата седмица, отваряне на театрите и евентуално отваряне на заведения с площи на открито.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най- голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи – градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни той, цитиран от агенция „Фокус“.

Очаква се по-късно днес да бъде издадена заповед с конкретните мерки. По думите на здравния министър най-много „експертно натрупване на мнение“ има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските ясли на 5 април.

В университетите до 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение – само за специалностите, които са отбелязани в заповедта към момента, стана ясно още на брифинга.

През април очакваме в страната ни да пристигнат 700 хил. ваксини. Това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят на политическо ниво, каза Ангелов, цитиран от БНТ.

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява. Здравният министър добави, че е обнадежден и даде за пример Кюстендил, където от седмица пациентите с коронавирус в болница намаляват. Надяваме се, че се намираме на най-високата точка на третата вълна. „Оптимистични сме за темпа на ваксинация. Вчера са ваксинирани близо 10 хил. души“, поясни още той.

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали, подчерта той и допълни, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *