Фейсбук блокира Доналд Тръмп

„Фейсбук“ блокира профила на американския президент Доналд Тръмп за неопределен период от време. Това стана ясно от блог публикация на собственика и създател на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Той уточнява, че забраната няма да бъде вдигната преди деня за встъпване в длъжност на Джо Байдън.

„Шокиращите събития от последните 24 часа показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото си време, за да попречи на мирното предаване на властта на Джо Байдън“, пише Зукърбърг.

Забраната за използване на профилите важи и за „Инстаграм“, които са част от „семейството“ на „Фейсбук“.

Зукърбърг посочва още, че решението на Тръмп да използва платформата, за да подстрекава действията в Капитолия вместо да ги спре, с право е ядосало много хора.

„Премахнахме тези негови твърдения, защото преценихме, че въздействието им – вероятно целенасочено – е да провокират още насилие“, пише Зукърбърг.

„В последните години позволявахме на президента Тръмп да използва нашата платформа само ако спазва правилата и понякога премахвахме негово съдържание или маркирахме публикации като лъжливи. Настоящият контекст е абсолютно различен, защото нашата платформа се използва за подстрекаване към насилие срещу демократично избраното ни правителство“, пише още създателят на социалната мрежа.

„Тъжен ден за Америка“: реакциите на звездите в САЩ срещу щурма на Капитолия
Зукърбърг посочва още, че рисковете да позволят на Тръмп да продължи да пише онлайн остават прекалено сериозни.

Решението на „Фейсбук“ е необичайно, тъй като през годините Марк Зукърбърг и компанията бяха многократно критикувани, че позволяват на Доналд Тръмп да споделя конспиративни теории и опасни твърдения онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *