Нов щам на коронавирус

СЗО откри нов щам на коронавируса в още страни

20 декември 2020 18:11 0

Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщава Би Би Си.

Единственият континент без COVID-19

Според информация на Световната здравна организация, новият щам на вируса се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.

Днес Нидерландия въведе забрана за пътнически полети от Великобритания до 1 януари заради новия вид коронавирус.

Решението беше взето, след като проби, взети по-рано този месец, разкриха същия нов щам на коронавирус, като този във Великобритания. В очакване на „по-голяма яснота“ относно ситуацията в Обединеното кралство, холандското правителство заяви, че допълнителният „риск новият вирусен щам да бъде въведен в Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно“.

Здравните власти на Острова: Новият щам на коронавируса се разпространява по-бързо

Правителството на Марк Рюте заяви също, че ще работи с други държави-членки на Европейския съюз през следващите дни, за да „проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска новият щам на вируса да бъде пренесен от Обединеното кралство“.

Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове заяви, че специалистите са „проследили мутации по целия свят от началото на пандемията“. СЗО е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новия щам. Мутациите на вирусите се идентифицират често, каза д-р Ван Керхове, добавяйки, че е важно да се разбере „какво правят тези мутации и как се държат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *