Италия запазва карантината за българи

Режимът за пътуване на българи до Италия остава без промяна поне още месец. Премиерът Джузепе Конте е подписал нов указ, с който е удължил изискването за задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от България и Румъния до 7 октомври, става ясно от официалните сайтове на италианското правителство. Предишната му заповед беше със срок на действие до 7 септември.

Изключение от задължителната карантина има само при транзитно преминаване през страната с лично превозно средство, като границата трябва да бъде напусната в рамките на 36 часа. Извънредното положение в Италия бе удължено до 15 октомври.

Въпреки че в сравнение с август ситуацията в Европа в момента е коренно различна, в новия указ премиерът не прави промени в класификацията на страните според нивото на риска от Ковид-19. Така България и Румъния продължават да бъдат в самостоятелна група с по-висок риск, като за пристигащите от тях задължително има карантина, а крайната точка на пътуването трябва да се достигне с личен транспорт. Летищният трансфер е позволен, ако човек не напуска определените места на аерогарата.

За Хърватия, Гърция, Малта и Испания изискването е да представят отрицателен резултат от PCR-тест, като тестът може да бъде направен и на летището. За останалите страни в ЕС няма ограничения, само се попълва декларация.

Тези ограничения не съвпадат с картината на заболеваемостта в Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни България има 25.1 случая на 100 000 души население, докато в Италия вече са 30.6. Румъния обаче остава с високо ниво на заболеваемост – 85.3 на 100 000. В най-тежка ситуация е Испания – 255.9 на 100 000, следвана от Франция със 125.5 на 100 000. В Хърватия случаите са 92.5, в Малта – 82.9, в Чехия – 61.4, в Белгия – 55.8, в Нидерландия и в Австрия – 48.9, в Португалия – 46.6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *