Тео Ушев отново в краткия списък за номинация за “Оскар” с “Физика на тъгата”

Теодор Ушев отново има шанс да спечели “Оскар”, този път с анимацията си “Физика на тъгата”. Тя бе селектирана сред 10-те ленти в краткия списък на академията, от който 5 ще бъдат официално номинирани в категорията за късометражна анимация.

Това не е първият път, в който Ушев получава подобно световно признание за работата си. През 2017 г. той бе сред номинираните за “Оскар” с филма си “Сляпата Вайша”, който, както “Физика на тъгата”, е създаден по творчеството на писателя Георги Господинов.

Новият филм на Ушев стремглаво върви към още по-голямо признание. Лентата получи 5 големи награди само месец след премиерата си. Една от тях е специалният приз на журито на международния филмов фестивал в Торонто. Конкуренцията там никак не е за подценяване – “Физика на тъгата” се състезава с игрални и документални късометражни филми от цял свят.

Ушев представи анимацията и в България на 17 ноември. Лентата не е документална, а показва индивидуалния прочит на аниматора върху романа на Господинов. “Филмът ми е историята на няколко генерации, загубени в търсене на идентичността, свободата и смисъла на съществуването, когато си роден в тоталитарна държава”, каза неотдавна в интервю пред “24 часа” Ушев.

“Физика на тъгата” е първият анимационен филм в света, който е направен чрез най-древната техника енкаустика. Използвала се е от египтяните за рисуване на портретите на погребаните в саркофази хора. “Най-трудното беше да измисля как с тази техника да се създадат движещи се картини. Отначало беше трудно, първите сцени бяха провал. След това намерих начина, стила си”, обяснява Ушев. Накрая правел по 60 рисунки на ден. Все пак 27-минутната анимация му отнема 8 години.

Английската й версия е озвучена от холивудските актьори Доналд Съдърланд и сина му Росиф. “Физика на тъгата” звучи и на френски език с гласовете на Ксавие Долан и баща му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *