Повечето британци са против Брекзит без сделка на 31 октомври

Британското общество категорично отхвърля плана на министър-председателя Борис Джонсън Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без сделка, показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. „Индипендънт“. Резултатите обезсилват неговото твърдение, че разполага с мандат да предприеме такава драматична стъпка.

Едва 34 процента от анкетираните искат премиерът да осъществи Брекзит без сделка на 31 октомври, ако се налага, докато 49 на сто се обявяват за отлагане на напускането, за пълна отмяна на Брекзит или за произвеждане на втори референдум.

Допитването, извършено от „Би Ем Джи рисърч“ (BMG Research) сред 1515 пълнолетни граждани, показва също, че хората са преобладаващо песимистични към шансовете на Джонсън да договори ново споразумение – едва 19 процента вярват, че той ще успее.

Гласоподавателите предпочитат, в съотношение 49:39 процента, членовете да парламента да имат последната дума за Брекзит, вместо да бъдат изолирани от този процес, както настоява правителството.

Консервативният депутат Гуто Беб заявява пред изданието, като се позовава на резултатите от допитването, че „няма мандат и никога не е имало за Брекзит без сделка“.Той изтъква, че през 2016 г. Джонсън е обещал по-добра сделка от настоящата и пита риторично: „Защо да не можем да изпълним това обещание, вместо катастрофата Брекзит без сделка и без мандат да бъде извършена по такъв начин?“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *