Антонио Бандерас и Емили Бийчъм – най-добър актьор и актриса в Кан

Испанският актьор Антонио Бандерас и англо-американската актриса Емили Бийчъм спечелиха наградите за най-добър актьор и актриса на 72-ия международен кинофестивал в Кан, съобщиха световните агенции.

Бандерас получи отличието за ролята си в новия филм на Педро Алмодовар „Болка и слава“, а Бийчъм – за ролята си в „Малкият Джо“ на австрийската режисьорка Йесика Хауснер.

„Това е моята вечер на славата – каза 58-годишният Бандерас, който носи пуловери като тези на Алмодовар, докато се превъплъщава в образа на негово копие в „Болка и слава“. – Независимо че персонажът ми се казва Салвадор Майо, не трябва да има съмнение, че става въпрос за Алмодовар. Уважавам Алмодовар и се възхищавам от него – той е моят ментор. Той ми е дал толкова много, че тази награда трябва да бъде посветена именно на него.“

Бандерас е шестият отличен на кинофестивала испанец след Хосе Луис Гомес през 1976 г., Фернандо Рей през 1977 г., Алфредо Ланда и Франсиско Рабал през 1984 г. и Хавиер Бардем през 2010 г.

Братя Дарден спечелиха наградата за най-добра режисура на фестивала в Кан

„Болка и слава“ – вълнуващ портрет на режисьор в екзистенциална криза, който е загубил креативността си, бележи осмото сътрудничество между Алмодовар и Бандерас. Актьорската кариера на Бандерас започва с участие в неговия филм „Лабиринт на страстите“ (1982). По-късно той се снима в други три филма на Алмодовар – „Законът на желанието“, „Жени на ръба на нервна криза“ и „Ела, завържи ме“.

Бандерас увери, че се почувствал малко огорчен, след като спечелил приза за най-добър актьор, тъй като Алмодовар не е сред наградените.

„Щастлив съм, че получих наградата, но чувствам малко горчивина – бих искал Алмодовар да е тук – заяви актьорът на пресконференция. – Разменихме си имейли. Той се радва за успеха ми, а аз му благодаря за 40-годишното ни сътрудничество и 8-те филма, над които работихме заедно. Той имаше и продължава да има много важна роля в живота ми. Много съм привързан към него.“

В „Малкият Джо“ 35-годишната Емили Бийчъм е в образа на изследователка, която създава генномодифицирано растение със смущаващи странични ефекти. През 2009 г. Бийчъм бе обявена за най-добра актриса на Лондонския фестивал на независимото кино за превъплъщението си в образа на младата Джоана, която иска да стане монахиня, във филма „Призванието“ на Джан Дън. Снимала се е също във филма „Аве, Цезаре!“ на братя Коен и сериала „През прокълнати земи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *