Британският парламент отхвърли споразумението на Тереза Мей за Брекзит

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент гласуваха против сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит.

Споразумението бе отхвърлено с рекордните 432 гласа „против“ срещу 202 гласа „за“. Загубата с разлика от 230 гласа е най-голямата за британски премиер, като предходният рекорд е бил от 166 гласа.

„Ясно е, че Камарата на общините не подкрепя тази сделка, но днешният вот не ни казва нищо за това, какво подкрепя тя всъщност.“, заяви Мей.

„Трябва да разберем дали това правителство все още може да разчита на подкрепата на парламента“, допълни тя.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин поиска вот на недоверие срещу правителството и се обяви за предсрочни избори и нови преговори с ЕС.

След този вот остават много въпросителни около бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, сред които и ролята на Обединеното кралство на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се състоят между 23 и 26 май

Вчера в. Гардиън съобщи, че ЕС се готви да отложи Брекзита най-рано до юли, имайки предвид ниската вероятност за успех на споразумението на Тереза Мей.

Според изданието Брюксел смята за малко вероятно да бъде спазен крайният срок 29 март за напускане на ЕС и очаква да през идните седмици да получи молба от Лондон за отсрочване на член 50 от Лисабонския договор.

Вестникът цитира високопоставени представители на ЕС, които са заявили, че на по-късна дата може да бъде предложено и ново удължаване на срока, ако във Великобритания се стигне до предсрочни парламентарни избори или нов референдум за Брекзит.

След загубата в парламента Мей ще има 3 дни, за да представи нов вариант на сделката, които обаче трябва да бъде съгласуван с страните членки на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обаче многократно заяви, че това е окончателният вариант на споразумението и че то няма да бъде предоговаряно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *